Adaugă locație

Descriere

Colecţia etnografică Dionisie Olenici se află în localitatea Horodnicu de Jos și reprezintă o colecție de obiecte vechi.

La vreo cinci kilometri de Rădăuţi, călătorii găsesc, într-un peisaj de basm, la poalele muntelui Pietrosu, comuna Horodnicu de Jos, aşezare veche, cu urme de locuire încă din neolitic.

Aici s-au găsit necropole tumulare, cu unelte din silex şi ceramică.

Localitatea a fost atestată prima oară într-un document de pe vremea lui Ştefan cel Bătrân (Muşat) (secolul al XIV-lea).

Deşi cei plecaţi la muncă în Occident îşi construiesc vile elegante, mai există destule case de lemn cu arhitectură tradiţională, acoperite cu draniţă. De altfel, meşteşugurile şi obiceiurile sunt încă vii aici. Meşterii mai fac draniţă pentru acoperişuri. Nu departe, la Marginea, se face ceramică neagră. Oamenii merg în pelerinaj la mănăstiri şi se adună cu toţii la „strânsura de hram”.

Sărbătoarea cea mai îndrăgită, zi de petrecere cu târg, muzică şi joc, care are loc de Înălţarea Sfintei Cruci, hramul bisericii de lemn din cătunul Călugăriţa (1717).

Dionizie Olenici este de-al locului, ştie să facă draniţă şi dă cu păcură acoperişurile prin sat. Aşa a intrat prin poduri, prin magazii, şoproane şi, văzând obiecte vechi, le-a primit, le-a cumpărat sau le-a cerut în schimbul muncii sale şi le-a adăugat colecţiei. De altfel, toţi membrii familiei Olenici sunt oameni excepţionali. Mama, Valeria Olenici, ştie să spună basme, să cânte şi să-ţi descrie în amănunt obiceiurile de odinioară.

Astfel a luat naștere Colecţia etnografică Dionisie Olenici

Program de lucru

Deschis acum UTC + 3
  • Luni Deschis toată ziua
  • Marți Deschis toată ziua
  • Miercuri Deschis toată ziua
  • Joi Deschis toată ziua
  • Vineri Deschis toată ziua
  • Sambata Deschis toată ziua
  • Dumica Deschis toată ziua