Adaugă locație

Descriere

Casa Memorială Nicolae Labiş a fost construită de învăţătorii Eugen şi Profira Labiş în anul 1954 şi este compusă din cinci încăperi şi hol.

A fost restaurată înainte de organizarea ei ca muzeu, în 1973. Reparaţii curente (interioare şi exterioare) au fost executate în 2001. Expoziţia reconstituie documentar biografia poetului Nicolae Labiş (1935 – 1956) şi atmosfera de lucru în care a trăit familia. Prezintă mobilier vechi, fotografii, tablouri, obiecte personale, cărţi, reviste, manuscrise.

Casa Memorială Nicolae Labiș este amenajată în locuinţa din centrul satului Mălini, care a aparţinut părinţilor poetului şi unde acesta a trăit un timp din scurta şi fulgeratoarea sa viaţă, zămislind aici poate cea mai semnificativă parte a inestimabilei sale moşteniri poetice.

Expoziţia de bază şi spaţiile memorialistice, desfăşurate în patru încăperi, reconstituie tulburător, graţie exponatelor autentice, încărcate cu o multitudine de conotaţii evocatoare (cărţi, caiete, rechizite şcolare, piese vestimentare, un clopoţel cu “sunet argintiu“, o galenă cu care poetul păstra contactul cu zvonurile lumii, documente, fotografii, afişe etc.), climatul de viată şi creaţie al poetului de la Mălini, sugerându-se coordonatele esenţiale ale operei sale şi aportul extraordinar al acesteia la evoluţia liricii româneşti contemporane.

Nicolae Labis (1935 – 1956), poet “incandescent” dar, în acelaşi timp, incredibil de matur pentru tinereţea sa, ne-a dăruit prin “Moartea caprioarei” (paradoxal jocul de cuvinte, ca şi scurta sa existenţă), o operă fără de moarte.

Program de lucru

Inchis acum UTC + 3
  • Luni Închis
  • Marți 9:00 AM - 5:00 PM
  • Miercuri 9:00 AM - 5:00 PM
  • Joi 9:00 AM - 5:00 PM
  • Vineri 9:00 AM - 5:00 PM
  • Sambata 9:00 AM - 5:00 PM
  • Dumica 9:00 AM - 5:00 PM